Sines
2 juli 2023 - Oeiras, Portugal
Vanuit Lissabon zijn we naar Oeiras gegaan, ongeveer 2 uur varen. We kwamen in de haven en hadden de instructie gekregen om rechts te gaan liggen. Daar was inderdaad een mooie plek. Tijdens het afmeren ging de boegschroef kapot en door wind en stroom was het nog een heel gedoe om de boot naar de kant te krijgen. Bij de receptie gaven ze aan dat het de verkeerde plek was en we moesten verplaatsen omdat de eigenaar van deze plek vandaag terug zou komen. Gelukkig had Harry de boegschroef snel gemaakt. Soms is hij toch handiger dan ik denk. Het verplaatsen hebben we achteruit gedaan en dat ging perfect. Met hoog water hebben we mooi uitzicht over de rivier de Taag. We hebben de dagen in Oeiras niet veel gedaan, wat lezen, fietsen en wandelen en twee dagen druk met het werk. We hebben gezellige buren, Caroline en Bert-Jan en hebben twee keer met ze geborreld. Zij zijn al vanaf augustus onderweg en willen nog een paar jaar door varen. Van hen hebben we we onder watervuurwerk gekregen tegen de orka's. Die komen inmiddels meer deze kant op, de tonijnen achterna. De mensen van de haven zijn erg vriendelijk en hebben elke morgen twee broodjes gebracht. Een service die we nog niet eerder eerder hebben gehad. Na veel getwijfel over wanneer we verder gaan hebben we besloten om vandaag te vertrekken. Er zijn twee dagen met wat minder wind en hoge golven. Dan zijn we hopelijk in Lagos. Het wegvaren ging helemaal goed. Deze haven is lastig omdat er veel stroming kan zijn. Soms zie je boten er bijna dwars ingaan. Maar bij twee uur voor en na hoog of laag tij gaat het goed.
Onderweg mooi weer, weinig wind en golven van ongeveer 1,5 meter. Ze komen van achteren en zijn lang dus dat is lekker. Om half 3 zijn we bij Sines. Er liggen 3 boten voor anker en wij kiezen een plek die ons geschikt lijkt. Het ankeren levert bij ons altijd stress op. We zijn het niet eens over de ankerplek en hoe we het aanpakken. Uiteindelijk gaat alles goed en liggen we. Er is wel wat swell waardoor we deinen. Ik heb nog even lekker gezwommen, Harry waagt zich er niet aan. Langzamerhand komen er steeds meer boten bij en uiteindelijk gaan we de nacht in met 15 boten. De haven is dicht vanwege slechte steigers dus iedereen moet ankeren. Naast de ankerplek is een vissershaven en dat geeft de hele nacht wel wat onrust. Om kwart voor 6 vertrekken we weer. Het anker hijsen gaat makkelijk. Het is mooi weer en weinig wind.
Liggeld Oeiras: € 71,-
Els:3 juli 2023Dan heb je toch een handige Harry aan boord 🤗