Golf van Biskaje, Brest en Roscoff 23 - 28 juni
28 juni 2024 - Roscoff, Frankrijk
Zondag zijn we vroeg vertrokken voor de oversteek van de Golf van Biskaje. Het zat potdicht door de mist. Dat geeft nogal wat stress bij het uitvaren van de haven. Direct na de haven kwamen we in een grote kom tussen twee pieren. Doordat je niets ziet is het moeilijk om koers te houden. We gingen alle kanten op. Een deel kwam door mij omdat ik dan ga roepen dat Harry moet bijsturen. Die stuurt dan zoveel bij dat we gewoon 180 graden de andere kant op gaan. Eenmaal op zee is dit verder niet zo een probleem. Met radar en stuurautomaat is er niet zoveel aan de hand. Totdat ik bij de motor ging kijken en lekkage zag.
Er was een lekkage van diesel bij de ontluchtingsbout van het oliefilter. We hebben direct Joop gebeld. Vervolgens 1 motor uitgezet en geprobeerd met tape om de schroef de lekkage te verhelpen. Na een aantal pogingen bleek dit niet te werken. Harry was inmiddels zeeziek geworden. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk de schroef erin gedraaid en met tape buitenom vastgezet. Dit bleek te werken. Hopelijk blijft dit houden tot we thuis zijn want reparaties op zee zijn lastig.
De reis is verder soepel verlopen. We hebben elkaar afgewisseld met varen, een spelletje tussendoor en af toe slapen. Onderweg zwommen er 2 of 3 walvissen voorbij. Dat is wel bijzonder. Ze zijn echt groot.
Na ongeveer 53 uur kwamen we aan in Brest. Een soort thuiskomen. Vorig jaar hebben we daar lang gelegen omdat we niet verder konden vanwege het weer. Nu na 1 dag al weer verder naar Roscoff. Daar hebben we vorig jaar ook gelegen en wilden er wat meer van de omgeving zien. We hebben er heerlijk gegeten en de dag erna het stadje verkend. Een mooi, oud stadje dat er keurig uitziet. Vrijdag had ik een aantal werkafspraken en plotseling besloot Harry dat we daarna zouden vertrekken. We hadden al een paar keer naar het weer gekeken en het gaat na zaterdag weer harder waaien. Daarnaast hebben we nu weer meer te maken met sterke stroming dus die moet ook gunstig zijn. Veel stroom tegen betekent een veel langere reis maar op bepaalde momenten kan je ook niet elke haven meer in. Dan is het wachten op doodtij of hoog water. Dus dit was de beste optie. We slaan de kanaaleilanden dus over en gaan naar Cherbourg. We hebben heerlijk weer. Beetje zon, droog en niet te warm.
Els:28 juni 2024Goede vaart verder, hopelijk zonder troubles.
Carolien:29 juni 2024Lekkage, walvissen, zeeziek,het is me wat, maar je vertelt het heel luchtig allemaal. Goede vaart!
Anja:29 juni 2024Wat een avontuur weer! Goede reis & een behouden vaart!